mandag 16. september 2013

Gud jager Adam og Eva ut av Edens hage


Tolkning:

Jeg har valgt å tolke det religiøse bildet; "Gud jager Adam og Eva ut av Edens hage".

Bildet har sitt opphav i Kristendommen og er malt av Charles-Joseph Natoire i 1740. Det er utstilt i New York, på museet "Metropolitan Museum of Art". Det er blitt lagd for å skildre fortellingen om "Syndefallet" og for å få mennesker til å tro på hendelsen og dermed kristen tro.

I dag er henger bildet på mange gallerier verden over, og det blir også brukt til å pryde mange kirker. Charles-Joseph Natoire prøver gjennom dette bildet å forestille Eva som nettopp har syndet mot Gud ved å ha spist en frukt fra "kunnskapens tre". Adam står ved hennes side og ber desperat Gud om tilgivelse, etter og selv ha spist et eple som Eva gav til han. Eplet hun gav til Adam - hadde hun også spist av. Vi kan tydelig se at de begge er preget av hvilken synd de nettop har begått. I bakgrunnen på bildet kan vi se en slange, og utfra kristendommens historie, var det nettopp denne slangen som overtalte Eva og Adam til å spise frukten.

I kristen tro var Eva og Adam de første menneskene som fikk bo på jorda. De  trosser deres egen far og Gud, og de begår denne synden da de bor i Edens Hage - hjemmet de har fått av Gud. De to menneskene sviktet Gud da de spiste frukter av "kunnskapens tre". De visste at de ikke fikk lov, og de ble advart av Gud at hvis de trosset han, ville de bli kastet ut av Edens Hage – og aldri få lov til å komme tilbake! De visste begge at de gjorde noe galt da de spiste fruktene, men valgte alikevel å fortsette.

Andre konsekvenser Gud ville gi dem da de begikk denne synden, var at kvinnen skulle føde i smerter og mannen skulle bli hennes overhode. Mannen skulle få mye ansvar, og han skulle slite for å skaffe levebrød. Etter at Eva og Adam ble kastet ut at Edens Hage, kunne ikke lenger Adam bli fullkommen og hersker over alle ting. Dette hadde egentlig Gud lovet han, men siden Adam spiste av "kunnskapens tre", trakk Gud tilbake det han hadde lovet.

Budskapet i bildet:

Jeg vil anta at det viktigste budskapet i bildet er at handlinger får konsekvenser. Slangen overtaler Eva til å spise en frukt av "Kunnskapens tre", og hun lar seg bli forført av slangen i stedet for å høre på hva Gud har sagt. Hun bryter rett og slett Guds ord. Da Eva fikk Adam til å gjøre det samme, fikk de ikke lenger være Guds barn, og de ble begge forvist ut Edens Hage. Jeg tror at budskapet vil få frem at hvis du følger veiledninger fra Gud, vil du få hans tillitt og føle hans kjærlighet, men hvis du velger å trosse hans budskap, vil du bli en synder slik som Eva og Adam ble. Du vil ikke kunne bli fullt og helt fullkommen.