tirsdag 7. januar 2014

Konfutse


Oppgave 2A: Hvordan tror du Konfutse blir oppfattet av det kommunistiske Kina? Hva ved hans filosofi vil oppfattes som en trussel for makthaverne, og hva vil være en støtte for dem?
 
Hvem var egentlig Konfutse? Konfutse var en kinesisk vismann som ble født i år 551 f.Kr., og han er kjent for å være en av de mest betydningsfulle filosofene utenfor den vestlige verden. Man skriver navnet hans på ulike måter, f.eks. Confucius, Konfucius, Kon-fut-se eller Kung Fu-tzu. Det mest sentrale i hans filosofi er viktigheten av utøvelsen  av praktiske moralske verdier. Filosofien til Konfutse gikk ut på å være lojal mot familien, og å vise respekt for de eldre. Han mente at familien skulle være den grunnleggende enheten i samfunnet. Hans elever utga ideene på trykk etter at han døde. Konfucianismen er en av Kinas tre klassiske religioner/filosofier.
 
Kina er et kommunistisk land. Men det har ikke vært kommunistisk bestandig – tvert i mot! Før kommunismen kom inn i bildet, ble Kina styrt av Keiser. Da kommunismen kom til makta ved midten av forrige århunde, feide kommunistene vekk alt av gammelt tankegods og skapte en ny stat basert på kommunismen importert fra Vesten.
 
Det er noen som i dag mener at mye av kommunismen  i Kina har blitt borte, selv om Kina i dag styres av det kommunistiske ettpartiet KKP, (Kinas kommunistiske parti). Men ser man bort fra KKP, så ser man ikke lenger like mye til kommunisme eller Marxisme i Kina. Det er ingen hemmelighet at Kina blir mer markedsøkonomisk, og Kina er i dag på mange måter mer kapitalistisk enn kommunistisk. Etter Maos død, endret kommunistpartiet mye på sitt styresett. Mao hadde mens han styrte Kina fullstendig kontroll over befolkningen, men etter hans død, er ikke lenger kommunistpartiet like kontrollerende over Kinas utvikling og befolkning.
 
Selv om Kina i dag blir styrt av KKP, har landet begynt å tenke mer på sine gamle tradisjoner. Landet har begynt å huske hvordan det var før, for lenge siden, da konfutsianisme ble satt høyt i kinesisk tro. I dag begynner konfutsianske ideer å komme tilbake, og grunnen til det er fordi mange kinesere søker tilbake til sin egen identitet. Kineserne ønsker å kunne være stolte av sine gamle tradisjoner.  
Mange kinesere mener at ved å legge til rette for konfutsiansk tankegang, vil Kina kunne modernisere seg til å bli et slags demokrati. Antageligvis ikke på samme måte som i Vesten, men til et bedre styresett enn det er i dag.
Konfutse og hans tradisjon som i dag er kjent verden over, har kommunistpartiet i Kina valgt å hedre. Partiet har i den anledning valgt å holde konfusianismen opp som et nasjonalt symbol, noe som er stikk i strid med Maos ønske om å skulle kvitte seg med den gamle tankegangen fra et føydalt samfunn. Det ble plassert en stor og flott bronsestatue av Konfutse på Tiananmen-plassen like ved Maos mausoleum i januar 2011. Kanskje var dette kinesernes måte å ta farvel med Mao en gang for alle?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar