tirsdag 7. januar 2014

Bildetolkning - Vishnu


Oppgave 3 Bildene nedenfor viser de tre mest sentrale gudene i hinduismen. Velg ett av bildene og benytt veiviseren på bakerste perm i boken din og analyser bildet. Artisten og tid på maleriet er ukjent.

Guden Vishnu hører til i hinduismen, og han blir sett på som universets opprettholder. Det er hele 60 % av alle hinduer som tilber og har Vishnu som hovedgud. Vishnu er gift med gudinnen Lakshmi, og sammen utgjør de to på mange det ideelle ekteparet blant gudene. Vishnu oppfattes som en gud fylt med kjærlighet og medfølelse. Derfor blir han også kalt kjærlighetens gud. I trimurti er Vishnu skaper, opprettholder og beskytter.

Artisten og tid på maleriet er ukjent, men det sies at bildet ble lagd og brukt med samme hensikt for hvorfor man bruker bildet i dag. Det ble lagd for at man skulle få vite hvordan Vishnu ser ut, og at bl.a. troende skulle kunne få et nærere forhold til guden.

Bildet Vishnu blir fremstilt med fire armer som holder fire forskjellige ting. Den ene holder en konkylie, en annen en lotusblomst, en diskos og et gullsepter. Han har to ridedyr, den store ørnen Garuda, og kjempeslangen Shesha. Hans høyre øye er lyst à betyr dagen, hans venstre øye er mørkt à betyr natten. Man sier at håret til Vishnu symboliserer skyene, og at det er solen som springer ut av munnen hans. Kappen er rørlig, og den symboliserer ild. I hinduismen symboliserer den blå fargen uendelighet, derfor symboliserer Vishnu uendelighet.

Den øverste høyrehånden holder en konkylie. Konkylien symboliserer «om». Den nederste høyrehånden holder en vannlotus. Vannlotusen er i hinduismen et symbol på renhet og fruktbarhet. Lotusblomsten symboliserer også Lakshmi (kona til Vishnu, gudinne for skjønnhet og rikdom), som ofte har kjole i denne fargen. I den øverste venstrehånden holder Vishnu en diskos lagd i gull. Diskosen skal symbolisere universets herredømme. I den nederste venstrehånden holder han et gullsepter, og det er et symbol på å opprettholde orden.

Dersom Dharma (verden) blir angrepet av onde demoner stiger Vishnu ned til jorden i form av en avatar for å forsvare det gode. Vishnu har til nå former for avatarer.

 

Vishnus viktigste avatarer:

-          Matasya (fisk)

-          Kurma (skilpadde)

-          Varaha (villsvin)

-          Narashmia (menneskeløve)

-          Vamana (dverg)

-          Parashurama (kriger med øks)

-          Rama (krigerprins)

-          Krishna (ksatriya – kriger)

-          Buddha (villedet mennesker inn i buddhismen)

-          Balabhadra (jordbruksgud – Krishnas bror)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar