tirsdag 7. januar 2014

«Religion er årsaken til alt vondt i verden»

¨

Oppgave 1 Drøft utsagnet: Religion er årsaken til alt vondt i verden

 
Jeg vet ikke om det blir riktig å konkludere med at religion er årsak til all vondt i verden, men personlig tror jeg nok at i mange sammenhenger spiller religion en stor rolle for hvorfor det er krig i verden. Samtidig tror jeg også at religionene bidrar til fred og forsoning. Derfor tørr jeg å påstå at religioner skaper både konflikt og forsoning.  Jeg tror at når man skal se på religion som en kilde til konflikt så er det viktig å se det i en sammenheng. Religion er ikke alltid den eneste grunnen til at en konflikt oppstår. Det er som regel også andre årsaker som skaper og påvirker en konflikt; kulturelle, økonomiske, sosiale og politiske motsetninger.
 
La oss ta for oss Iran. Iran er en stat som tydelig er bygget på religion, religionen islam. Religionen er en så sterk del av statsapparatet og ikke minst mytologien rundt statens dannelse og eksistens, og derfor er det mange som mener at Iran er et teokrati. Eksempler på andre land der islam er dominerende, er land i Midt-Østen. En dominerende religion kan med ytringer og handlinger skape frykt. Frykt som leder til fiendskap, og dermed til aggressive handlinger. Religion forutsetter at tro og troens hellige leder skal styre over individet.  
 
Jeg tror allikevel ikke at religion må være en del av statsapparatet for å bli undertrykkende og krigsskapende. Det er mange mennesker som gjennom statsapparatet, trusler eller våpen vil utbre sin religion eller undertrykke andres. Da bidrar man til å starte en krig, istedenfor å holde fred. Det er mange religiøse grupper som bruker vold i dag. Vi har blant annet kristne abortmotstandere som kaster bomber mot sykehus i USA, dette fordi det utføres abort. Det er flere leger som utfører abort, som er blitt utsatt for attentatforsøk av kristne abortmotstandere, og flere har også blitt drept. Jeg synes religion bør være en privatsak, men dessverre er det ikke det alle steder i verden. Hadde det ikke vært skånsommere å la religion være en sak mellom mennesket og menneskets gud(er)?
 
Jeg tror det er mange grunner til at religion fører til vold og krig. En grunn kan være at de aller fleste religioner hevder at det viktige livet er det som kommer etter døden. Derfor: hva som skjer før døden er ikke spesielt viktig. Dette fører til en nedvurdering av dette livet, og derved en nedvurdering av andre menneskers liv.             
                                                             
Det er også viktig å huske at religion også fører til mye godt, deriblant fred og forsoning. Noe felles i de fleste religioner er de grunnleggende verdiene. Hvordan man skal oppføre seg mot seg mot andre mennesker rundt seg, og hvordan man skal være som person.  Jeg tror det er viktigere å fokusere på likhetene i stedet for ulikhetene, dette fordi man kan oppdage verdier man har til felles og det skaper en form for samhold. Det vil nok aldri bli fred på jorden, og religion vil nok alltid være en kilde til konflikter og krig. Det vil nok alltid være de som gir religion mesteparten av skylden til alt vondt i verden. Dette fordi religion er et veldig følsomt tema, og den handler om egen identitet. Dermed er mange også villig til å strekke seg langt for å forsvare sin egen religion.
 
 
 
 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar