tirsdag 7. januar 2014

Mahatma Gandhi


Oppgave 2B Hva er kjernen i hans filosofi. Finn eksempler på mennesker i hans ettertid som har blitt påvirket av denne filosofien, og som har vist samme engasjement i sine liv.

 

Mahatma Gandhi er kanskje verdens mest kjente fredssymbol. Han hadde en filosofi om at man ikke skulle bruke voldelige metoder for å kjempe for det man står for. Istedenfor å bruke vold for å få frem sine poenger, mente han at man skulle bruke ord, demonstrasjoner og streiker, dette som virkemidler for å vinne viktige saker. Han klarte faktisk å frigjøre India fra det britiske koloniveldet ved hjelp av sine filosofiske prinsipper. Selv for Gandhi var det vanskelig å kjempe for ikkevold, men han kjempet til siste slutt, helt til han ble myrdet i Dehli av en fanatisk hindunasjonalist.

Det er ingen tvil om at hans filosofi om ikkevold har inspirert mange mennesker. Den dag i dag er Gandhi et stort forbilde verden over. Den antageligvis største tilhengeren til Gandhi var fredsprisvinner Martin Luther King jr. Jeg vil gjerne trekke frem et intervju der King forteller om hvordan han ble kjent med Gandhis ikkevoldsfilosofi:


Andre som er blitt inspirert og påvirket av frihetsforkjemperen Gandhi, er b.la. filosofen Arne Næss fra Norge. Nå er også han død, men han rakk å skrive en bok om Gandhi. Boken fikk naturligvis tittelen «Gandhi». Næss skrev boken fordi han lenge hadde vært fascinert av Gandhi. Næss mente at vi burde praktisere Gandhi sine ideer i vår tid. Han mente at det ville være enklere å komme til enighet ved hjelp av ikkevoldelige metoder og hvis man var åpne mot hverandre. Et kjent sitat fra Næss, som jeg synes beviser hvor mye han så opp til Gandhi sine tanker og verdier, er dette: «Kall meg gjerne gandhist. Gandhi er en av de personligheter som har påvirket meg sterkest».

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar